Valoa tunnelin päässä
Näin alkuvuodesta on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään mennyttä ja tulevaa. Mitä onkaan saatu aikaan ja ovatko tavoitteet ajan tasalla ja suunta oikea. Otankin pohdintaani planeettamme suurimman nykyhaasteen eli ilmastonmuutoksen. Se on teema, joka on ollut voimakkaasti esillä asiakasyhteistyössämme tämän vuoden aikana.
Katsaus menneeseen on tältä osin selkeä. Elämäntapamme viimeisen 100 vuoden aikana on aiheuttanut massiiviset hiilidioksidipäästöt, joiden vuoksi ilmastomme lämpenee nopeaa vauhtia heikentäen planeettamme elinolosuhteita. Haasteen syistä ja seurauksista on laaja kansainvälinen konsensus, samoin kuin tavoitteista ja aikataulusta suunnan kääntämiseksi. Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC ja EU ovat asettaneet tavoitteeksi hiilineutraaliuden vuoteen 2050 mennessä globaalisti. Vastaavasti Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta jo vuoteen 2035 mennessä.
Olemme olleet tietoisia tilanteesta jo muutaman vuosikymmenen ajan, ja muutostakin on saatu aikaiseksi. Suomi on vähentänyt päästöistään noin 40 prosenttia, kolmanneksi eniten koko maailmassa. Jos onnistumme jatkamaan päästövähennyksiä ja pitämään yllä metsiemme hiilinielua, saavutamme tavoitteemme aikataulumme mukaisesti. Myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa päästöt on jo saatu käännettyä laskuun. Kiinassa ja Intiassa ne edelleen kasvavat, mutta ilmastotoimet ovat sielläkin käynnissä.
Suomen esimerkki osoittaa, että haaste on ratkaistavissa, kun vain toimeen ryhdytään laajalla rintamalla. Suomalaiset yritykset on arvioitu maailman vastuullisimpien joukkoon, ja ne ovat ottaneet myös päästöhaasteen vastaan asiaan kuuluvalla vakavuudella. Viime vuoden aikana olemme olleet tekemässä monien asiakasyritystemme kanssa hiililaskentaa, ja usea niistä on päätynyt kompensoimaan päästönsä osallistumalla hiilinieluja lisääviin hankkeisiin.
Tietoisuus ja asenteet ovat nyt kohdallaan. Toimenpiteetkin ovat melko yksiselitteisiä, sillä 85 prosenttia päästöistä aiheutuu fossiilisista energialähteistä. Maailmanloppua on siten turha pelätä tai ilmastosta ahdistua, sillä muutos edellyttää lisää innovointeja, investointeja ja toimintatapojen muutoksia. Etenemme nyt oikeaan suuntaan ja tarvitsemme järjenkäyttöä – emme paniikkimielialaa. Ilmastonmuutoksen haittavaikutukset jäävät sitä pienemmiksi, mitä paremmin ja nopeammin sen torjunnassa onnistumme. Mielensäpahoittajan sanoja lainaten; kohti valoisampia aikoja!